header foto

Scheidsrechters

Informatie van de arbitragecommissie

Op deze pagina vind je antwoord op veel gestelde vragen en tevens de actuele spelregels. Daarnaast vind je hier veel handige tips die jou kunnen helpen bij het fluiten van een wedstrijd.

Wat doet de arbitragecommissie?

De taak van de arbitragecommissie is het ontwikkelen en op peil houden van de kwaliteit van de arbitrage. Daarbij is arbitrage een breed begrip. Zowel de spelregelkennis als ook de spelervaring en het spelplezier vallen hieronder. De arbitragecommissie houdt zich bezig met het opleiden en begeleiden van scheidsrechters, het informeren van de leden over de spelregels en de indeling van de scheidsrechters voor de wedstrijden.

Wie zit er in de arbitragecommissie?

Bekijk hier om te kijken wie er in de arbitragecommissie zitten.

Opleidingen scheidsrechters

Binnen onze vereniging worden alle jeugdleden opgeleid tot clubscheidsrechter. Dit is een verplichting die de KNHB ons oplegt vanaf 2006.Wij zullen dan ook iedereen de mogelijkheid hiertoe bieden. De opleidingen worden gegeven voor de A- en B-jeugd.

Het diploma levert veel voordelen op voor de jeugd. Wanneer we namelijk meer scheidsrechters hebben dan heb je per persoon ook minder fluitbeurten per jaar. Het behalen van dit diploma komt ook je spel ten goede. Het beheersen van de regels heeft namelijk te allen tijde een positieve invloed hierop. Je weet wat mag……..en wat niet!

Wanneer je veel plezier hebt in het fluiten dan bestaat de mogelijkheid om na een jaar op te gaan voor het diploma bondsscheidsrechter. Meer informatie hierover vind je op de site van de KNHB.

Wanneer moet ik een scheidsrechterskaart halen?

Onze club telt veel jeugdteams die iedere week gefloten moeten worden. De jongste jeugd wordt meestal gefloten door C-jeugd, vaak samen met A- of B-jeugd. De A- en B-jeugd moeten daarnaast alle junioren-teams (op A-teams na, die worden doorgaans door senioren gefloten) fluiten. Deels worden ze hierbij ondersteund door senioren.

Hoe vaak moet ik als jeugdlid fluiten?

Gemiddeld fluit je 4-6 keer per seizoen. Dit is afhankelijk van allerlei factoren: het aantal thuiswedstrijden, de uit-/thuisverhouding, de hoeveel scheidsrechters die wij tot onze beschikking hebben etc.

Ik ben ingedeeld om te fluiten. Hoe kan ik me voorbereiden?

Als je ingedeeld bent om te fluiten, ontvang je daarover een e-mail. In deze e-mail staat hoe laat en welk team je moet fluiten. Op de site van de Venlose Hockey Club in het wedstrijdschema kun je zien met wie jij samen fluit, vaak is dit een teamgenoot. Op de site vind je tevens alle spelregels, voor de jeugd en jongste jeugd, en handige tips voor het fluiten. Het is handig om deze eens door te lezen. Zorg er verder voor dat je op de wedstrijddag op tijd aanwezig bent, minimaal 15 minuten voor aanvang van de wedstrijd, zodat je voor de wedstrijd nog met je collega-scheidsrechter duidelijke afspraken kunt maken. Spreek af dat ieder zijn/haar eigen cirkel fluit (de cirkel aan je rechterhand), maar dat jullie elkaar wel ondersteunen en aanwijzingen geven. Spreek af wie de tijd en stand bijhoudt.

Waar moet ik nog opletten tijdens het fluiten?

Naast natuurlijk de spelregels en naleving daarvan zijn er ook nog andere zaken waar je op moet letten. Goede communicatie en oogcontact met je collega-scheidsrechter is belangrijk. Schroom niet om bij grote twijfel de tijd stil te zetten en je collega-scheidsrechter te raadplegen. Fluit duidelijk en niet te zacht. Geef duidelijke aanwijzingen met je armen en loop actief mee met het spel. Lees hier meer over scheidsrechter tips en spelregels!

Ik ben ingedeeld, maar ik ben verhinderd om te fluiten. Wat moet ik doen?

Wanneer je verhinderd bent om te fluiten, dien je zelf voor een correcte vervanging te zorgen. Geef deze wijziging door aan [email protected] zodat dit in het systeem kan worden aangepast. Indien jij niet komt opdagen of geen correcte vervanging hebt geregeld, zal er een sanctie worden opgelegd.

Ik heb nog een andere vraag over arbitrage.

Indien je nog een vraag hebt, dan kun je deze altijd stellen aan een van de leden van de arbitragecommissie, bij voorkeur per e-mail. Kijk voor de e-mailadressen van de leden onder organisatie of mail naar het algemene adres: [email protected]


 

Contact

Adres
Louisenburgweg 5,
Sportpark Herungerberg,
5916 NA VENLO
T: 077-3512724
[email protected]

Postadres VHC
Postbus 567
5900 AN VENLO