header foto
Algemeen

Informatie over VOG traject vrijwilligers

Nieuws afbeelding 21-6-2016

Graag willen we onze vrijwilligers op de hoogte brengen van het volgende: veiligheid voor alle leden en vrijwilligers is een belangrijk onderwerp bij de Venlose Hockey Club en we zijn druk bezig om dit onderwerp vorm te geven. Dit gaan we o.a. doen door voor vrijwilligers, die hiervoor in aanmerking komen, een VOG aan te vragen. Als jij een van die vrijwilligers bent, zul je tussen nu en eind 2016 van ons een persoonlijke mail ontvangen.

 

Waarom?
Vrijwilligers bij VHC komen veel met kinderen in aanraking. Of je nu jeugdtrainer bent, in het clubhuis helpt of een hockeykamp organiseert, je hebt dan contact met kinderen. De afgelopen jaren zijn er, helaas, voldoende voorbeelden van (sport)verenigingen waar op de één of andere manier kinderen het slachtoffer worden van bijvoorbeeld seksueel misbruik. Wij willen dit natuurlijk voorkomen en een omgeving creĆ«ren waarin we onze kinderen veilig kunnen laten hockeyen. Eén van de middelen die we tot onze beschikking hebben is een VOG. Daarom heeft het bestuur besloten dat alle vrijwilligers van VHC een VOG nodig hebben om vanaf seizoen 2016-2017 een functie/taak te kunnen vervullen.

 

Wat is een VOG?
VOG staat voor Verklaring Omtrent Gedrag en wordt afgegeven door de overheid. Het is een verklaring waaruit blijkt dat jouw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of je in aanraking bent geweest met justitie, of je ooit veroordeeld bent geweest en waarvoor. In dit geval gaat het om de functie van vrijwilliger waarmee je in aanraking komt met kinderen.

Als club hebben zijn wij in de gelegenheid gesteld om voor al onze vrijwilligers een VOG aanvraag vergoed te krijgen. Het brengt voor jou dus geen kosten met zich mee.

 

Hoe gaat het in zijn werk?
De club doet een aanvraag via internet. Hiervan krijg jij dan een melding en je hebt dan jouw DigiD nodig om de aanvraag compleet te maken. Een VOG is altijd persoonlijk en daarom kunnen wij niet de hele procedure voor jou doen. Jij krijgt dan ook persoonlijk een VOG toegestuurd die je dan vervolgens bij de club kunt inleveren. Wij hebben nodig: jouw naam (voorletters en achternaam), geboortedatum en een mailadres. Over het algemeen hebben wij deze gegevens al in ons bezit, soms zal een geboortedatum nog bij je opgevraagd worden. Wanneer wij een aanvraag voor je gedaan hebben dan krijg je per mail bericht. Dan kun je zelf de aanvraag met jouw DigiD in orde maken om vervolgens de VOG die je thuis krijgt gestuurd bij ons in te kunnen leveren.

 

Wil je er meer van weten?

Er zijn nog twee berichten over VOG en gerelateerde onderwerpen in het nieuws op deze site: Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en Nieuwe filmpjes NOC*NSF Vertrouwenspunt en Gedragscode Sport.

Ook verwijzen we naar de sites van NOC*NSF en de KNHB, waar je onder het onderwerp VOG veel details vindt.