header foto
Algemeen

Frans Nefkens Lid van Verdienste

Nieuws afbeelding 16-7-2016
De naam Nefkens en de Venlose Hockey Club zijn bijna onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Elke generatie had wel zijn ‘eigen’ Nefkens. Wij vragen nu graag de aandacht voor ‘onze’ Nefkens: Frans. Frans is al vanaf zijn jeugdjaren lid van VHC. Als speler doorloopt hij de jeugd en speelt hij vele jaren in heren 1. Gezegend met een briljante techniek vormt hij samen met aangever Theo Geominy een dodelijke combinatie. Venlo is een zekerheidje in de top van de Overgangsklasse met af en toe een uitschieter naar de Hoofdklasse en de club Venlo geniet regionaal en nationaal een prima uitstraling. Uiteraard is hij ook blauw-wit getrouwd met Christel Benders, oud-speelster van dames 1 en heeft hun zoon Flip, huidig speler van heren 2, ook de kleuren van heren 1 verdedigd.

Frans is niet alleen een speler van VHC heren 1. Zijn rol gaat veel verder dan alleen zorgen dat hij goed traint en goede wedstrijden speelt. Hij ziet een belangrijke taak voor zichzelf als begeleider van jonge spelers op weg naar het eerste team en stelt zich op als hun mentor en vertrouwenspersoon. Met één gedachte: zorgen dat de toekomst van heren 1 en van hockeyend Venlo optimaal veilig wordt gesteld.

Na zijn actieve carrière gaat Frans op dit pad verder. Hij blijft jaar in jaar uit in wat voor rol ook betrokken bij het wel en wee van de club. Hij is bestuurslid, manager van heren 1, interim-coach van dames 1, coach van JA1, begeleider van heren 2 en vormgever van de zogenaamde VHC-denktank. Maar vooral als lijncoördinator van heren 1, een rol die hem op het lijf geschreven is.
In die rol is Frans vele jaren actief. In goede tijden maar vooral ook in slechte tijden. Juist dan staat Frans op en wordt er nog meer energie in de club geduwd. Er zijn jaren geweest dat er nauwelijks genoeg spelers voor heren 1 waren en dat heren 1 moest vechten tegen degradatie uit de 1e klasse. Juist die momenten zijn voor Frans een teken dat er nog harder gewerkt moet worden, dat er nog meer tijd moet worden vrijgemaakt voor de club. En in elk minder jaar lukte het een team op de been te brengen en elk minder jaar lukte het om minimaal de 1e klasse te behouden. 
Natuurlijk waren er ook goede jaren, met zelfs nog jaren van Overgangsklasse en Hoofdklasse. Beloningen voor hard werken. Zonder dat Frans zichzelf daarbij op de borst sloeg en rond stond te roepen wat hij allemaal bereikt had. Dat was dan de verdienste van het team en de begeleiding. Zijn eigen rol vond hij vanzelfsprekend en behoefde wat hem betreft geen verdere aandacht.

Zijn ambities bij en met VHC zijn altijd prestatiegericht. Maar zijn leidraad in denken en handelen is altijd sportiviteit. Als coach van de D-jeugd, als bestuurslid of in welke rol dan ook, hij is altijd bezig met het verbeteren van spelers individueel en daarmee de kwaliteit van de club. Waarbij altijd de gezonde hockeycultuur de boventoon moet voeren. Deze instelling maakt van hem ook een graag geziene gast op andere velden binnen en buiten de landsgrenzen. Van zijn goede contacten bij verenigingen en bij de hockeybond profiteren wij als club nog altijd.

Deze houding in combinatie met de tientallen jaren inzet en goede werk voor de Venlose Hockey Club zijn nu net de reden waarom Frans Nefkens de eretitel LID VAN VERDIENSTE mag dragen. Een persoon die zichzelf zo wegcijfert en dag en nacht klaarstaat voor de club, een persoon die het belang van de club altijd vóór het individuele belang stelt verdient een dergelijke onderscheiding. Al zal hij zelf de eerste zijn om ook dat te relativeren, hij zal zijn werkzaamheden en inzet voor de club als vanzelfsprekend bestempelen.
.
.