header foto
Algemeen

Bij de 100ste geboortedag van Piet Nefkens

Nieuws afbeelding 8-11-2017 Op 18 november 1917 werd Piet Nefkens geboren, dat is deze maand 100 jaar geleden. Voor ons als Archiefcommissie een mooi moment om daarbij even stil te staan want zeer waarschijnlijk weet niet meer iedereen die lid is van VHC wie Piet Nefkens was en wat hij voor onze club heeft betekend.
Wanneer Piet lid is geworden van VHC is thans nog moeilijk te achterhalen maar waarschijnlijk is dat ergens midden jaren dertig geweest. Zeker is in ieder geval dat hij vanaf 1938 speler en aanvoerder is geweest van het eerste elftal en dat is hij tot 1957 gebleven.

In deze periode werd VHC vele malen Zuidelijk Kampioen en 7 keer landskampioen. Hij speelde 4 keer in het nationale elftal en werd vanwege zijn tactisch en technisch inzicht uitgenodigd om lid te zijn van de Keuzecommissie van de KNHB. Die commissie stelde toentertijd het nationale elftal samen, van een bondscoach had men toen nog niet gehoord.
Als lid van deze commissie was Piet betrokken bij twee Olympische toernooien, te weten Rome 1960 en Tokio 1964. Als dank voor zijn inzet werd hij in 1965 benoemd tot lid van Verdienste van de KNHB.

Na zijn periode als elftalspeler werd Piet in 1957 coach van Heren 1 en bleef dat tot 1969. Hoogtepunt was het 8ste Landskampioenschap in 1967.
Behalve als speler, aanvoerder en coach was Piet ook als bestuurder actief in onze vereniging, vanaf 1948 bleef hij vice-voorzitter tot 1980, 32 jaar dus. Voor al zijn verdiensten voor onze club werd hij in 1988 benoemd tot Erelid van VHC.
Bij de bouw van het nieuwe clubhuis in 2009 werd de ruimte waar onze eerste elftallen, dames en heren, hun wedstrijdbespreking houden naar hem vernoemd: de Piet Nefkens Corner.

Op 19 april 2001 is Piet Nefkens na een kort ziekbed op 83-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de belangrijkste mensen in onze club. "Mister VHC” noemde zijn goede vriend Joep Schreurs hem. Inderdaad, Piet was VHC-er in hart en nieren en een voorbeeld voor ieder lid van onze mooie club.

Namens de Archiefcommissie

Theo Houba