header foto
Algemeen

Uit onze rijke historie: onze Velden in de loop der tijd

Nieuws afbeelding 24-3-2019

Nu het ernaar uitziet dat we wellicht onze accommodatie op termijn zullen gaan verlaten maken we de balans op van de plaatsen waar VHC in het verleden gespeeld heeft.

Het begon in 1928 op een terrein bij de Bovenste Molen. Ik schrijf opzettelijk "terrein” want met een hockeyveld had dat weinig te maken. De afmetingen klopten niet en het oppervlak had alles weg van een knollenveld en zeker niet van een egale grasmat. Het duurde dan ook niet lang voordat dit terrein werd verlaten en VHC onderdak vond bij voetbalclub VOS in 1929. Dat had veel voordelen voor de kwaliteit van het spel maar het ongemak was dat alleen gespeeld kon worden buiten de tijden dat VOS zelf het terrein nodig had. Op zoek dus weer naar wat nieuws.

Een weiland van de familie Dings in Genooi bood uitkomst in 1930, dacht men, want toen heren van de Hockeybond gevraagd werd om eens te komen kijken was het vernietigende vonnis van deze heren dat de ondergrond uitstekend geschikt was als metselzand maar voor hockey ongeschikt! Jammer dus, de zoektocht moest opnieuw. Dat duurde tot 1934 toen aan de grens bij Backus een perceel beschikbaar was, geschikt voor twee velden en een oefenstrook. Deze oplossing bleek uiteindelijk een gouden greep want op deze velden (die door VHC-ers plus een groundsman, zelf werd onderhouden) kwam VHC tot grote prestaties. Het terrein behoorde decennialang tot een van de beste complexen in Nederland. VHC werd hier 21 maal Zuidelijk kampioen en 8 maal Landskampioen.

Een triest onderbreking vormden de oorlogsjaren want de Duitse Ortskommandant vond dat het terrein zeer geschikt was voor zijn hobby, paardrijden! Op het einde van de oorlog vielen er ook bommen, zodat weer gezocht moest worden naar uitwijkmogelijkheden. VHC was te gast op de velden van het Thomascollege en de Rijks HBS, bij VVV,  Venlo Girls en VKH en ook in Deurne. In 1947 waren met inzet van zeer veel leden de velden weer bespeelbaar. Tot 1965 bleef heel VHC daar weer spelen, de club was beperkt wat de elftallen betreft, meestal maar 6 of 7 teams.

Door de groeiende aanwas van met name jeugdelftallen werden hockeyterreinen door de Gemeente Venlo aangelegd op de plek waar we nu nog spelen. Die dubbele accommodatie had natuurlijk ook zijn nadelen. In 1976 werden de velden bij Backus verlaten en speelde VHC  met al zijn elftallen op de huidige plek. Er lag toen in dat jaar ook het eerste kunstgrasveld in Limburg.

Volgende keer een overzicht van onze clubhuizen.

Namens de archiefcommissie.

Theo Houba


In de jaren vijftig soms wel een paar duizend toeschouwers op de Backusvelden bij wedstrijden van VHC 1

Agenda

Nog geen agenda punten.

Contact

Adres
Louisenburgweg 5,
Sportpark Herungerberg,
5916 NA VENLO
T: 077-3512724
[email protected]

Postadres VHC
Postbus 567
5900 AN VENLO