header foto
Algemeen

Bij de 50ste sterfdag van John Nefkens

Nieuws afbeelding 28-3-2019

Op 1 april 1969 stierf John Nefkens, zoon van Piet en Annie en broer van Frans Nefkens. Hij overleed ten gevolge van een noodlottige samenloop van omstandigheden tijdens een wedstrijd van VHC 1 tegen EMHC 1 in Eindhoven op zondag 23 maart 1969. De bal van een speler van onze tegenstander trof ongelukkigerwijze John in de hartstreek en het gevolg daarvan was dat hij in het ziekenhuis in Eindhoven moest worden opgenomen.  Aanvankelijk leek de blessure nogal ernstig maar na een paar dagen ging het zeer goed vooruit, niettemin overleed hij 10 dagen later als gevolg van dit ongelukkige ongeval.

De verslagenheid bij de familie Nefkens was natuurlijk zeer groot.

John was een goede hockeyer, lid van het elftal dat VHC in 1967 het laatste landskampioenschap bezorgde. Hij studeerde in Nijmegen aan de Universiteit nadat hij in Venlo de middelbare school had afgerond en in Ermelo zijn militaire dienstplicht had vervuld. Hij was meerdere malen lid van het Nederlandse militaire elftal. Zijn toekomst leek hem toe te lachen, het mocht helaas niet zo zijn

VHC ontving van tal van hockeyclubs uit het land condoleances, ook van clubs waarmee we nooit contact hadden gehad.

Bij de begrafenis waren zeer veel afgevaardigden van de bond, het District Zuid en van bevriende clubs, de Martinuskerk was geheel gevuld met mensen die aan John de laatste eer bewezen.

VHC 1 werd in dat jaar kampioen van het Zuidelijke District en vervulde de sportieve plicht om ook aan de landskampioenschappen deel te nemen. Het team behaalde daar de tweede plaats in dat jaar.

Vader Piet was door dit voorval, zoals te begrijpen valt zeer aangedaan. Het duurde twee jaar voordat hij weer op onze velden verscheen, zijn echtgenote Annie heeft haar verdriet nauwelijks kunnen verwerken.

Het sterven van John Nefkens is een zeer somber moment geweest in de geschiedenis van VHC en ook in de historie van het Nederlandse hockey.

In ons archief bewaren wij een dossier over het sterven van John.

 

Namens de archiefcommissie

Theo Houba