header foto
Algemeen

Uit onze rijke historie: hockeyclubs rondom Venlo

13-5-2019

Het is wellicht nu een moment om een overzicht te geven van hockeyclubs in en rond Venlo. VHC werd opgericht in 1928 zoals we allemaal wel weten. Ook is bekend dat al voor de oprichting in Venlo gehockeyd werd buiten clubverband. Deze jongelui speelden tegen clubs uit de buurt, met name tegen clubs in Duitsland. Daar waren al lang meerdere clubs zoals Viersen (1896) Krefeld (1890) Gladbach (1919) en ook in Erkelenz en Kempen waren clubs.

In Limburg werd als eerste in 1924 Concordia opgericht en ook daarmee had de beginnende VHC vele malen contacten. We moeten daarbij vaststellen dat in Nederland al zeer geruime tijd het hockeyspel werd bedreven. De voorloper van de KNHB, de Nederlandse Hockey en Bandy bond werd in 1898 opgericht door 7 clubs die toen natuurlijk ieder afzonderlijk al enige tijd bestonden en in clubverband speelden. Erg vooruitstrevend waren we in Limburg dus in die tijd niet. Het duurde 30 jaar na de oprichting van de bond voordat in Limburg pas 2 clubs waren. Daarna kwam er wat vaart in.

In 1933 werd de Tegelse hockeyclub THC opgericht en die bestaat zoals we allemaal weten nog steeds. In 1935 werd de Venlose Katholieke Hockeyclub opgericht. Deze club had net als VHC en voetbalclub VVV ook een cricket afdeling. Mede oorsprong van deze Katholieke club was het feit dat VHC zich nooit als katholieke club had willen profileren. Nog in 1931 werden 6 leerlingen die lid waren van VHC leden door de rector van het toenmalige Thomascollege verplicht hun lidmaatschap van VHC op te zeggen! VKH bleef tot 1951 bestaan en werd toen weer opgeheven.

In 1937 werd in Genooi de Katholieke Venlose Hockey Club "Venlo Girls” opgericht. Het duurde even voordat deze club zijn officiële statuten liet opmaken, dat gebeurde eerst tijdens de bezetting door de Duitsers en die verboden de te Engels klinkende naam "Girls”. Daarom stond in de eerste statuten van deze club de naam "Hockey Club Genooi”. Na de oorlog ging men weer terug naar de oorspronkelijk bedoelde naam. Deze damesclub behaalde ooit het Zuidelijke Kampioenschap. Loes Leurs begon daar haar carrière en switchte over naar VHC. Als lid van onze club speelde Loes 33 interlands en werd met het Nederlandse damesteam 3 maal wereldkampioen. Toen Venlo Girls ook heren als lid toeliet werd de naam veranderd in Groen-Wit. Deze club werd in 1993 opgeheven.

Later kwamen er in Venray en Horst clubs die nog steeds bestaan en ook in Reuver werd enige tijd hockey gespeeld maar door gebrek aan leden weer opgeheven. De club in Panningen is zo’n beetje de laatste loot aan de hockeyboom hier in de buurt.

Wat de toekomst brengt wachten we inmiddels met spanning af.

 

Namens de Archiefcommissie,

Theo Houba